Cestovný poriadok vlakov by mal byť fixný od roku 2014

11.12.2012 Bratislava

Bratislava 11. decembra (TASR) – Od roku 2014 sa už cestujúci zrejme dočkajú toho, že sa im príchody a odchody vlakov nebudú každoročne upravovať. Pravidelné zmeny cestovných poriadkov na železnici by tak mali byť minulosťou. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chce totiž spolu s ministerstvom dopravy zaviesť od uvedeného roka pravidelnú taktovú dopravu na celom Slovensku.

"Potom nebudeme musieť meniť grafikon každý rok tak ako teraz, že v ňom boli posuny vlakov o niekoľko minút hore alebo dole," uviedol pre TASR riaditeľ sekcie železničnej dopravy a dráh Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Jiří Kubáček. Základ pre zavedenie úplnej taktovej dopravy položil podľa jeho slov už grafikon, ktorý začal platiť od nedele 9. decembra 2012. Rozšíril premávanie vlakov v pravidelnom takte na väčšinu územia aj do regionálnych spojov. Vlaky však v pravidelných intervaloch zatiaľ nejazdia všade. "Je to práca, ktorá nás ešte po dva roky čaká," doplnil Kubáček.

Výhoda taktovej dopravy spočíva podľa neho predovšetkým v tom, že si ľudia ľahko zapamätajú cestovný poriadok. "Keby ste zobrali švajčiarsky cestovný poriadok, zistíte, že to nie je kniha, ale len jeden papier. Ten nehovorí o hodinách, ale len o charakteristických minútach príchodov a odchodov vlakov," opísal. Ľudia si podľa neho ľahko zapamätajú, že vlak ide napríklad o 7.17 h či 8.17 h a 9.17 h.

Doteraz bola na Slovensku taktová doprava v spojoch medzi Bratislavou a Košicami, ale nefungovala napríklad medzi Žilinou a Zvolenom či Banskou Bystricou. "Týmto grafikonom sme takmer skončili práce na konsolidácii diaľkovej dopravy," priblížil Kubáček. V regionálnej doprave pritom nebola takmer nikde. "Možno isté náznaky boli na tratiach okolo Bratislavy, ale to boli len náznaky," doplnil.
 

Vyberte región